Stres kanseri tetikler mi?
Düşünce gücünün olaylar ve süreçler üzerindeki etkisi uzun yıllardır tartışılır. Özellikle kanser tedavisi sürecinde moralin yüksek tutulmasının tedaviye de olumlu yanıt verdiği yönünde çokça bilimsel araştırma mevcuttur. Son yapılan bir araştırmada da kanser sürecinde stresin etkisi araştırıldı.
Kanserli fareler araştırıldı.
ABD’nin New York şehrindeki Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda bir ekip göğüs kanseri olan fareleri iki gruba ayırdı. Bir grup fare stressiz ortamda tutulurken diğer grup fare yüksek strese neden olabilecek sürekli parlak ışık altında olmak, eğik bir kafeste oturmak, yüksek ses duymak ve yiyecekten mahrum kalmak gibi stresli koşullara maruz kaldı.
Araştırmanın sonucu kanser sürecinde strese maruz kalmanın kanseri hücrelerin büyümesine ve yayılmasına neden olduğunu ortaya çıkardı. Fareler stres altına alındığında kanserin yayılma riski iki ila dört kat arttı.
Stres kanserin yayılmasına neden oluyor!
Araştırmaya göre kronik stres, nötrofil adı verilen beyaz kan hücrelerinin yapışkan ağlarının oluşumuna yol açıyor ve bu da kanser hücrelerinin dokuları istila etmesini kolaylaştırıyor.
Cold Spring Harbor Laboratuvarı’ndan araştırmacı Dr. Xue-Yan He, “Stres, kanser hastalarında gerçekten kaçınamayacağımız bir şeydir. Teşhis konulduğunda, hastalığınızı, sigortanızı veya ailenizi düşünmeden duramayacağınızı hayal edebilirsiniz. Bu yüzden stresin üzerimizde nasıl çalıştığını anlamak çok önemli” dedi.
Stres ayrıca T hücreleri ve doğal öldürücü (NK) hücreler gibi bağışıklık hücrelerinin sayısında bir azalmaya neden olurken, kan dolaşımından dolaşan ve tümörlere giren nötrofillerin sayısını da artırdı.
Ayrıca stres hormonu kortikosteronun kanserin yayılmasını teşvik ettiğini ve farelerin akciğerlerinde lezyonların oluşmasına neden olduğunu buldular.
Bunun dışında tümör hücrelerinin istilasını teşvik eden ve normalde kanser büyümesini baskılayan T hücrelerinin azalmasına yol açan fibronektin adı verilen proteinin daha fazlasını biriktirdi.
Cancer Cell dergisinde yayınlanan araştırmaya göre stres aynı zamanda önemli bağışıklık hücrelerinin faaliyetlerini baskılamak gibi bağışıklık sisteminin diğer kısımlarını da etkiler ve akciğerleri kanser hücrelerinin çoğalması için daha uygun bir yer haline getirir.
Stres kansere neden olur mu?
Ancak araştırmanın kesin yargıya varamadığı önemli bir başlık var. Stres her ne kadar kanserin yayılımını kolaylaştırıcı bir etkilere neden olsa da tümöre yol açtığını, kanser oluşumunu tetikleyebileceğini kanıtlamıyor.
Bizlerde klinikte alanımız çerçevesinde neredeyse her gün “akciğer kanseri” tanısı koyuyoruz. Kanser tanısını almış olmak kişiler için yeterince büyük bir stres kaynağı olabiliyor. Bu nedenle elimizden geldiği kadar kanser tanısı almış olan kişilerle iletişim kurarken onları daha büyük strese sürükleyebilecek konulardan kaçınmak, omuzlarındaki stres yükünü azaltmalarını sağlamak yararlı olacaktır.