Timus organı, göğüs ön kemiğinin hemen arkasında kalbin önünde yer alır.
Timus nedir?
Timus organı, göğüs ön kemiğinin hemen arkasında kalbin önünde yer alan, çocukken daha büyük olup, yetişkinde belli belirsiz olacak kadar küçülen bir organdır ve bağışıklık sistemimiz ile ilgili görevleri vardır. Bu organdan kaynaklanan tümöral oluşumlar ve kistler olabileceği gibi, bazen timüs tümör olmadan da büyüyebilir (Myatenia Gravis Hastalığı- Timus Hiperplazisi). Timustaki tümör veya kist oluşumlarında veya timus büyümesinin olduğu bazı durumlarda bu organın çıkarılması gerekli olabilir (timektomi).
Myastenia Gravis Hastalığı nedir? Timus cerrahisi nasıl yapılır?
Myastenia Gravis vücüdun kas ve sinir sistemini tutan, nörolojik bir hastalıktır. Halsizlik göz kapaklarında düşüklük ve ileri evrelerde aşırı güçsüzlük, nefes darlığı gibi bulguları vardır. Bu hastalığın tedavisinde bir çok tıbbi tedaviler yanında uygun olan hastalarda timus organının çıkarılması gerekli olabilir. Hangi hastanın ameliyat olabileceği veya diğer bir ifade ile, ameliyat tedavisinin kimin için uygun olacağı, başta nöroloji olmak üzere, birçok uzman hekiminin yapacağı konsey toplantılarında karara bağlanır. Uygun hastalarda ameliyat ile timus organı alınmasının hastalığın kontrolünde faydası olacağı ispatlanmıştır.
Timoma nedir? Timik karsinom nedir?
Timus organının en bilinen tümörü timomadır. Erişkin yaş grubunda mediasten bölgesinin ön kısmında en sık görülen tümördür. Aslında timus organının asıl kanseri timoma değil, timik karsinom’dur fakat timoma da kötü seyreden erken fark edilip tedavi edilmez ise metastaz yapabilen ve ölümcül olabilen bir tümördür. Timus içinde bir solid kitle olarak başlar, çoğu zaman bir bulgu vermez, az bir kısmında birlikte myastenia gravis hastalığı da vardır. Uygun evrede tespit edildiği zaman en uygun tedavisi içinde timoma olan timus organının tamamen cerrahi ile çıkartılmasıdır. Eskiden göğüs ön kemiği kesilerek yapılan bu ameliyat artık günümüzde, çoğu hastada, Videotorakoskopi (VATS) yöntemi ile yapılmaktadır. Erken evre cerrahi yapılan hastalarda hastalıktan kurtulma şansı yüksektir. İlave tedavi olarak kemoterapi ve radyoterapide yapılabilir. İlerlemiş evrelerdeki hastalarda ameliyat yapılamayabilir ve bu hastalar sadece onkolojik tedavi alırlar. İleri evrelerde yaşam beklentileri daha azdır.
Timus organı içinde ayrıca bazı kistler ve timus kanseri de gelişebilir. Timus kistleri masum olabileceği gibi bazı timik kistler, timus kanseri ile birlikte olabilir. Radyolojik olarak iyi incelenmesi, şüphe durumunda timusun cerrahi olarak alınması gerekir. Timus kanseri ise timomaya göre daha hızlı ilerleyen ve erken dönemde çevreye invazyon veya uzak metastaz yapabilen kötü seyirli bir kanserdir. Erken evresinde cerrahi ile tedavi edilebilir. İleri evrelerinde ise Onkolojik tedaviler yapılır.
Timus bezinin çıkarılması vücudu etkiler mi?
Timus organının görevi erişkin yaşlarda çok azdır ve bu organın gerektiği durumlarda ameliyat ile alınması kişinin sağlığına ve yaşamına herhangi bir olumsuz etki etmez.