İletişim

Göğüs Duvarı Tümörü

Göğüs duvarı nedir?

 

Göğüs duvarı dediğimiz bölge, boyun ile karın arasında yer alan, arkada omurgalar, arka yan ve önde kaburgalar ve önde de göğüs ön kemiği- sternum (iman kemiği de denir) tarafından oluşturulmuş bir kafestir. Bu saydığımız kemik yapılar yanında kemikler arasında ve üzerinde çeşitli kas tabakalarından oluşur. Kalp ve akciğer gibi hayati organları koruyucu bir kalkan görevi de görür.

 


Göğüs duvarında neden tümör oluşur?

Göğüs duvarındaki kaburgalar başta olmak üzere kemik yapılardan, göğüs duvarındaki kaslardan veya aradaki bağ dokularından kaynaklanan iyi veya kötü huylu tümörler olabilir.  Kaynaklandığı dokuya göre gelişen bu tümörler çok farklı türlerde olabilir ve davranışları da çok farklıdır. Fakat temel olarak bu tümörler için tanı ve tedavide ortak yaklaşımlar belirlenmiştir.

 

Göğüs duvarında tümörler nasıl belirti verir?

 

Göğüs duvarında bir tümör olduğunda ilk belirtilerden biri göğüs duvarında bir şişlik olmasıdır. Bu şişlik kas tümörlerinde nispeten yumuşak iken, kaburga veya diğer kemiklerden kaynaklanıyor ise daha serttir. Şişlik yavaş büyüyor ise genelde iyi huylu lehine olsa da mutlaka tetkik edilmelidir.  Bu tümörlerin bazıları ağrılı iken bazılarında ağrı şikâyeti olmaz. Ağrının olması daha çok kötü huylu bir tümörü düşündürse de bazı kötü huylu tümörlerin ağrı yapmayabileceği de unutulmamalıdır.  Bazı nadir tümörlerde, kansızlık kilo kaybı, halsizlik gibi genel semptomlar da eşlik edebilir.

 

Göğüs duvarı tümörlerinde nasıl tanı konulur?

 

Her hastalıkta olduğu gibi hastanın detaylı bir hikayesi ve şikayetleri tanı için önemlidir. Göğüs duvarında bir tümör oluşumu görüldüğünde en önemli incelemeler bilgisayarlı tomografi (BT-CT) ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemleridir. Bunların yanında bazı tümörlerde laboratuvar tetkikleri de tanıda yardımcı olabilir. Günümüzde radyolojik görüntüleme ile göğüs duvarı tümörünün iyi veya kötü huylu mu olduğu, hangi tip tümör olduğu ve hangi dokudan kaynaklandığı gibi soruların yanıtını büyük oranda verebiliyor olsak da çoğu zaman kesin tanı için biyopsi ile doku örneği alınması gereklidir.

Biyopsi, tümör içinden kalın iğne ile veya açık olarak küçük bir parça almak şeklinde olabileceği gibi, bazı küçük boyuttaki tümörlerin tamamını almak (eksizyonel biyopsi) şeklinde de olabilir.

 

Göğüs duvarı tümörleri nasıl tedavi edilir?

 

Genelde hızla büyüyen veya ağrılı olanlar daha çok kötü huylu tümörlerdir. Göğüs duvarındaki tümörlerde cerrahi veya radyoterapi (ışın tedavisi) veya kemoterapi (ilaç tedavisi) veya bu tedavilerin birden çok olanının birlikte yapılması gerekebilir. Göğüs duvarı tümörlerinde tümör tipine göre göğüs duvarının bir kısmının çıkartılması ve gerekiyor ise de bu bölgeye greft dediğimiz suni yama yerleştirilmesi gerekli olabilir.

 

Göğüs duvarı tümörlerinde başarı oranı nedir?

 

Alınan tümörün hücre tipine bağlı olarak tedavi şansı değişiklik gösterecektir.

Cerrahi olarak sınırları temiz ve belli bir güvenlik sınırı bırakılarak çıkarılmış göğüs duvarı tümörlerinde tedavi başarısı oranı çok yüksektir. Bu nedenle göğüs duvarı tümörlerinin iyi bir merkezce ve deneyimli bir cerrahi ekip tarafından tedavi edilmesi önemlidir.

Subscribe
Bildir
guest
0 Soru
Inline Feedbacks
View all comments
Sohbete Başla
1
Scan the code
Randevu işlemlerinizi Whatsapp üzerinden bildirebilirsiniz.