İletişim

Mediasten Kitle ve Kistleri

Mediasten olarak tanımlanan bölge göğüs kafesi içinde olup her 2 akciğerin arasında- orta hatta bulunur.

Mediasten nedir?

Mediasten olarak tanımlanan bölge göğüs kafesi içinde olup her iki akciğerin arasında- orta hatta bulunur. Kalp, nefes ve yemek borusu, timus vb. diğer bazı organlar ile lenf bezleri bu bölgede yer alır. Bu bölgedeki organ veya dokulardan içi sıvı dolu (kistik) veya sert (solid) oluşumlar gelişebileceği gibi bu bölgede bulunan lenf nodlarında başka bir hastalığın belirtisi olarak büyüme gelişebilir. Bu hastalıkların başında lenfoma (lenf bezi kanseri), tüberküloz, sarkoidoz gelir. Yine çevre organ kanserlerine bağlı olarak da mediasten lenf bezi büyümesi meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken bu lenf bezlerinden örnek (biyopsi) alınmasıdır.

Mediasten kist- kistleri nedir?
Mediasten olarak tanımlanan bölge göğüs kafesi içinde olup her iki akciğerin arasında- orta hatta bulunur.

 

Mediasten bölgesinde ne tür kitleler ve kistler görülebilir?

Bu bölgede ön kısımda yer alan timus organından kaynaklanan tümörler (timoma veya timik kanser) olabilir ve genelde erişkinlerde görülür. Mediastenin arka kısmında hatta çocuklarda sinir hücreleri (nörojenik) kaynaklı tümörler görülür. Mediasten bölgesinde çok farklı organ ve dokular olabildiği için bu bölgenin onlarca tür iyi veya kötü huylu tümör veya kistleri görülebilir. Mediasten kitle ve kistlerinde genelde hem tam tanı koyabilmek hem de tedavi etmek amacı ile cerrahi girişim gerekli olur.

Mediasten kitle – Mediasten kist belirtileri nelerdir?

Mediasten lezyonları genelde sessiz seyreder ve fazla bulgu vermez. Bu kitle veya kistlerin büyümeleri ve çevre akciğer, kalp veya büyük damarlara baskı yapması sonucu nefes darlığı, göğüs ağrısı, kan dolaşımı ile ilgili çarpıntı, kolay yorulma yüz ve boyunda şişlik gibi belirtiler olabileceği gibi hastalığa bağlı ateş, kilo kaybı, halsizlik gibi genel hastalık belirtileri de olabilir.

Radyolojik incelemeler, özellikle bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) mediasten kitle ve kistlerinde gerekli ve faydalıdır. Bunların yanında bazı kan ve hormon tetkikleri de yapılması gerekir.

Hekim bu tetkik ve görüntüler ile mediastendeki kitle veya kistin ne olduğu konusunda genelde, olabilecek ön tanı veya tanılara sahip olur. Olabilecek alternatif patolojilere göre de hangi tedavinin hasta için daha uygun olduğuna karar verir. Çoğu durumda tedavi kararı için birçok uzmanlık dalından hekimin ortak değerlendirme yaptığı ve karar aldığı konsey toplantıları gerekli olur.

Nadiren bu tetkikler ile kesin tanı konulup biyopsi veya ameliyata gerek kalmaksızın gerekli tıbbi tedavilere geçilir.

Bazı durumlarda ise mediasten kitle ve kistlerden biyopsi yapmak ve tam tanıya varmak gerekli olabilir. Mediastendeki lenf bezlerinin büyümesi ile karakterize olan lenfoma, mediasten tüberkülozu ve sarkoidoz gibi hastalıklarda tanı koymak için parça alınması gerekli olur.

Diğer bazı mediasten kitle ve kistlerinin ise ameliyat ile çıkarılması daha uygundur. Timoma, teratom, nörojenik tümör gibi durumlarda biyopsi yapılmadan direk ameliyat ile çıkarılması daha uygundur.

 

 

Mediasten kitle veya kistlerinde hangi girişimler yapılır?

Tanı koymak amacı ile;

  • Tomografi altında iğne biyopsisi
  • Mediastinoskopi veya mediastinostomi
  • Videotorakoskopi (VATS) , ile biyopsiler alınıp tanı konabilir.

Tedavi amaçlı cerrahi;

  • Videotorakoskopi
  • Açık ameliyat, torakotomi veya sternotomi

Kitlenin büyüklüğü yeri ve hayati organlara yakınlığına ve cerrahın deneyimine göre uygun ameliyat yaklaşımı seçilmelidir.

 

Videotorakoskopi (VATS)

Tek veya 3-4 delikten göğüs boşluğuna girilerek yapılan kapalı ameliyattır. Bizim gibi deneyimli merkezlerde mediastinal lezyonların büyük bir bölümü kapalı yöntem cerrahi ile tedavi edilmektedir. Kapalı yöntemin açık yöntemlere göre birçok avantajı vardır. 

Açık Mediasten Tümör Ameliyatları

Torakotomi dediğimic göğüs boşluğunun yan atarfından kaburgalar arası açılarak veya sternotomi dediğimiz göğüs ön kısmından , kalp ameliyatı gibi, açılarak mediasten kitleleri çıkartılır.

 


Subscribe
Bildir
guest
0 Soru
Inline Feedbacks
View all comments
Sohbete Başla
1
Scan the code
Randevu işlemlerinizi Whatsapp üzerinden bildirebilirsiniz.