Açık akciğer ameliyatı nedir?
Göğüs cerrahisi hastalıklarının tedavisinde uygulanan en eski cerrahi yöntem akciğerin açık ameliyatıdır. Torakotomi olarak da adlandırılan akciğerin açık ameliyatında adında da anlaşılacağı üzere ameliyat sırasında göğüs kafesi açılır.
Açık akciğer ameliyatı nasıl uygulanır?
Açık akciğer ameliyatında toraks denilen göğüs boşluğunda kaburgalar arası açılarak girilir. Bu alanda açılan 20-25 cm’lik bir kesi ile önce göğüs kafesi üzerindeki kaslar kesilir. Daha sonra retraktör denilen vidalı bir sistemle göğüs boşluğu açılarak ve içine girilerek gerekli müdahale gerçekleştirilir.
Açık akciğer ameliyatında kesi alanı değişkenlik gösterebilir. Meme altında, yanda veya arkada kürek kemiğinin çevresinde olabilir.
Açık akciğer ameliyatı hangi hastalıklarda uygulanır?
Açık akciğer ameliyatı akciğerlerle, yemek borusu, nefes borusu ve mediastenle ilgili büyük ameliyatlarda tercih edilebilmektedir. Ancak göğüs cerrahisinde son 20 yılda en çok tercih edilen ameliyat yöntemi akciğerin kapalı ameliyatıdır. Akciğerin kapalı ameliyatının yüksek tecrübe ve deneyim gerektirmesi nedeniyle bazı merkezlerde akciğerin küçük ameliyatları dahi akciğerin açık ameliyatı şeklinde uygulanabilir.
Açık akciğer ameliyatının avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Cerrahi uzmanları olarak en büyük hedefimiz öncelikle hastaya en az zarar verecek şekilde müdahale etmek olmalıdır. Bu nedenle eğer hastamız ve koşullar uygun ise tercihimiz hastaya daha küçük kesi ile yapılan akciğerin kapalı ameliyatı olmalıdır. Ancak bazı durumlarda nadiren de olsa akciğerin açık ameliyatını tercih edebilmekteyiz.
Akciğerin açık ameliyatının başlıca dezavantajları şu şekilde olmaktadır;
Ameliyat alanının büyük olmasına bağlı olarak kanama riski yüksektir.
Ameliyat bölgesinin büyüklüğü nedeniyle ameliyat sonrası süreçte hastalar daha fazla ağrı duyabilir.
Hastanın ameliyat sonrası 5-6 gün hastanede kalması gerekebilir.
Ameliyat sonrası komplikasyon riski daha fazladır.
Açık akciğer ameliyatlarının daha küçük ve daha az kesi ile yapılan ‘kas koruyucu torakotomi’ denen şekli de vardır. Ameliyat sonrası göğüs boşluğuna ‘dren’ de denilen, yaklaşık parmak kalınlığında hortum benzeri göğüs tüpü, 1 veya 2 tane yerleştirilir ve bu drenlerin birkaç gün yerinde bırakılması gerekebilir.