Akciğer Hava Kisti (Bül) nedir?
Akciğerlerde, özellikle uzun yıllar sigara içen amfizemli hastalarda, fakat bazen sigara içmeyenlerde de hava kisti veya bül dediğimiz hava keseleri-balonları olabilir. Bu hava keselerinin 1 cm ye kadar olanı bleb, 1 cm’den büyük olanı ise bül olarak tanımlanır. Bu hava keseleri bazen 10-15 cm kadar büyüyebilir. Bu hava keseleri içinde kanın temizlenebilmesi için gaz alış-verişi yapılamadığından ve aynı zamanda bu hava kesesi sağlam akciğere de baskı yapıp, sağlıklı kısmın da iyi çalışmasını engellediğinden, hastanın solunumunu bozar ve nefes darlığına neden olur.
Akciğer hava kisti tehlikeli midir?
Hastaların ameliyat öncesi ölçülen solunum kapasiteleri, normalde beklenenin 4’te 1’ine hatta 5’te 1’ine düşmüş olabilir. Diğer bir taraftan da bu hava keseleri kendiliğinden patlayabilir veya iltihaplanıp istenmeyen diğer sorunlara (komplikasyon) neden olabilir. Patlayan hava kisti hastada akciğer sönmesi de denilen pnömotoraks a neden olabilir ve hasta için tehlikeli olabilir.
Akciğer hava kisti ameliyat edilmeli mi?
Akciğerde büyük çaplara ulaşmış veya nefes darlığına sebep olan veya komplikasyona neden olmuş hava keselerinin ameliyat ile alınması gereklidir. Ameliyat sonrası hastaların nefes darlıkları düzelir ve efor kapasiteleri artar.
Akciğer hava kisti ameliyatı nasıl yapılmalıdır?
Akciğer hava kisti- bül gibi durumlarda ameliyat açık veya kapalı (endoskopik) şekilde yapılabilir. Açık ameliyatın kendi başına hasta için zorluğu ve nefes kapasitesini bozucu etkisi nedeniyle artık günümüzde bu ameliyatların mutlaka kapalı yöntem ile yapılması önerilmektedir.
Videotorakoskopik (VATS) yöntemi ile tek bir delikten göğüs boşluğu içine girilerek, hava kisti olan akciğer kısmı veya kısımları çıkartılır. Ameliyat süresi kısa, ameliyat sonrası sonuçlar yüz güldürücüdür.
Detaylı bilgi için kapalı ameliyat yöntemi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Akciğer kisti ile hava kisti arasında ne fark vardır?
Akciğer kisti ile akciğerde hava kisti (bül) karıştırılmamalıdır. Akciğer kisti içi sıvı doludur. Hemen her zaman akciğerde ekinokok denilen parazitin neden olduğu, etçil hayvanlardan bulaşan hastalıktır. Hava kisti ise adından da anlaşılacağı üzere içinde hava olan bir kisttir.