Lobektomi nedir?
Lobektomi, akciğer kanseri ve diğer tümörlerin varlığında nadiren bazı kronik enfeksiyonlarda (tüberküzloz, bronşektazi) gibi çeşitli nedenlerle akciğerin bir lobunun tamamının çıkarıldığı cerrahi bir prosedürdür.
Lobektomi nasıl yapılır?
Akciğerin sağ tarafında üç lob ve sol tarafında iki lob bulunmaktadır. Lobektomi işlemi, hastanın tanısına bağlı olarak göğsünde yapılan bir veya birkaç küçük kesiyle minimal invaziv yöntemle, veya daha uzun bir torakotomi kesisiyle açık yöntem olarak gerçekleştirilebilir. Her iki yaklaşımda da hastalığın veya kanserin olası yayılma riskini azaltmak amacıyla lobun yanı sıra yakındaki lenf düğümleri de çıkarılabilir
Lobektomi öncesi neler yapılır?
Lobektomi operasyonu öncesi, cerrah tarafından hastanın öyküsü ve fiziksel muayenesi yapılırken kan ve solunum testleri de uygulanır. Yaş ve fiziksel duruma bağlı olarak daha fazla testler önerilebilir. Sigara içen hastalara, ameliyatın risklerini en aza indirmek için sigarayı bırakmaları önerilir.
Genel anestezi altında uygulanan lobektomi operasyonu deneyimli merkezlerde ve deneyimli cerrahlar tarafından sıklıkla ve genellikle kapalı yöntem ile ve Tek Port VATS ameliyatı yöntemi ile yapılmaktadır.
Ameliyat sonrası, hastanın iyileşme süreci cerrahın tercihlerine ve hastanın durumuna göre değişir ve genellikle iki ila dört gün hastanede kalınması gerekir. İyileşme sürecinde hastanın hareket etmesi, derin nefes alıp öksürmesi, teşvik edilir ve ağrı genellikle ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Çoğu hasta ameliyat sonrası bir hafta içinde normal günlük rutinlerine dönebilir.
Lobektomi sonrasında solunum kapasitesi düşer mi?
Lobektomi işlemi öncesinde hastalara solunum testleri yapılır. Solunum testi sonuçlarıyla lobektomi sonrasında düşecek solunum kapasitesi hesaplanır. Dolayısıyla lobektomi ile solumum kapasitesi hayatını riske edecek şekilde düşeceği belirlenen hastalara lobektomi yapılmaz.
Lobektomi yapılan hastalar ise ameliyat sonrası hayatlarını sorunsuz bir şekilde devam ettirebilirler.
Lobektomi sonrasındaki riskler nelerdir?
Lobektomi tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi riskler içerebilir. Bu risklerin başlıcaları kanama ve enfeksiyon riskidir.
Enfeksiyonu önlemek için ameliat sırasında ve sonrasında önleyici (profilaksi) antibiyotik tedavisine başlanır. Kanama riski ise Tek Port VATS ameliyatı yani tek kesiden uygulanan kapalı akciğer ameliyatı ile en aza indirilir. Ameliyat alanının çok küçük olması kanama riskini de düşürmektedir.
Nadiren, akciğerde sızıntı gibi küçük komplikasyonlar meydana gelebilir, ancak bu durum kendi kendine iyileşir.