İletişim

akciğer kanseri tedavisi sırasında sigara içilir mi?

Kansere yakalandıktan sonra sigarayı bırakmak tedavide ne kadar etkili?

Akciğer Kanseri Tedavisi Görürken Sigara İçilirse Ne Olur?

Sigara Akciğer kanserinin en önemli sebeplerinden biri sigara… Bunu hepimiz çok net bir şekilde biliyoruz. Öyle ki sigara içmek akciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 90 arttırıyor. Eğer sigaraya başlamış iseniz içtiğiniz yılların fazlalığı akciğer kanseri riskinizi arttırırken sigarayı bıraktıktan sonra yıllar içinde bu riski azaltma şansını yakalıyorsunuz.

Peki akciğer kanserine yakalandıktan sonra sigarayı bırakmak bir işe yarıyor mu? Öyle ki bazı hastalarımız kansere yakalandıktan sonra sigarayı bırakmanın fayda sağlamayacağı düşüncesiyle sigara içmeye devam edebiliyor.

Moskova’da bulunan NN Blokhin Onkoloji Ulusal Tıbbi Araştırma Merkezi ve Şehir Klinik Onkoloji Hastanesi’nde 517 hastayı kapsayan bir çalışmada kanser tedavisi sürecinde sigaranın rolü araştırıldı. Bu araştırmaya göre, erken evre akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra sigarayı bırakmak, insanların daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir.

Araştırma kapsamında erken evre akciğer kanserindeki Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri tanısı alan 517 hasta araştırıldı. Akciğer kanserine yakalandıktan sonra sigarayı bırakan ve bırakmayanların tedaviye verdiği yanıt oranları ve hayatta kalma süreleri çalışıldı.

Eylül 2021’de Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlanan makaleye göre sigarayı bırakan grup, sigara içmeye devam eden gruptan ortalama 22 ay daha uzun yaşadı (6,6 yıla karşı 4,8 yıl).

Sigaranın kanser tedavisine etkisini araştıran çalışma az!

Önceki araştırmalar çerçevesinde genellikle sigaranın kanser riskine etkisi araştırıldı. On yıl süren bu çalışma kapsamında akciğer kanserine yakalandıktan sonra tütün kullanımının tedaviye ve sağ kalım süresine etkisi takip edildi. Bu açıdan sağladığı veri bilim çevreleri için çok kuvvetli ve önemli.

Çünkü kansere yakalananlar arasında bir kısım sonraki hayatını daha sağlıklı yürütmeye çalışmak eğiliminde olsa da bir kısım hasta grubu hayatının sonraki sürecinde hayatını ya da günlük alışkanlıklarını değiştirmenin pek faydası olmayacağı görüşünde.

Rusya’da yapılan araştırma ise ikinci düşüncenin yani değişmeye çalışmanın hayatta kalma oranını ne kadar artıracağı yönünde bize önemli bilgiler sunuyor.

IARC’nin sponsorluğunda gerçekleşen on yıl süren çalışma sırasında araştırmacılar, erken evre KHDAK tanısı konulduğunda halihazırda sigara içen 517 hastayla yıllık telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

2007 ve 2016 yılları arasında takibe alınan 517 hasta 2020 yılına dek yıllık olarak takip edildi. Hastaların sigara içme durumu, tedavileri ve kanserin tekrarlaması veya yayılması gibi olaylar hakkında bilgi toplandı.

Ortalama 7 yıllık takipte 327 (%63,2) ölüm, 273 (%52,8) kansere özgü ölüm ve 172 (%33,7) tümör ilerlemesi (lokal nüks veya metastaz) vakası kaydedildi. Toplam 220 hasta (%42,5) tanı konulduktan hemen sonra sigarayı bıraktı.

Sağkalım süresi, sigarayı bırakan hastalar arasında sigara içmeye devam edenlere göre 21,6 ay daha yüksekti.  5 yıllık süre içerisinde sigara içmeye devam edenlerin yüzde 60’ı hayatını kaybederken sigarayı bırakanların yüzde 48’i hayatta kaldı.

Çalışmaya göre, akciğer kanseri teşhisi konulduktan 3 yıl ve 5 yıl sonra sigarayı bırakan hastaların hayatta kalma olasılığı diğer hastalara göre daha yüksekti.

Araştırmacılar, tanıdan 3 yıl sonra, sigarayı bırakanların %75’inin hayatta olacağını, buna karşılık sigara içmeye devam edenlerin %66’sının hayatta olacağını; tanıdan 5 yıl sonra, sigarayı bırakanların %61’inin ve sigara içmeye devam edenlerin %49’unun hala hayatta olacağını tahmin ediyor.

Sigarayı bırakmak, hafif-orta şiddette ya da çok fazla sigara içicisi olmalarına bakılmaksızın, insanların yaşam sürelerini iyileştirmiştir. Aynı zamanda kemoterapi veya radyasyon tedavisi almalarına bakılmaksızın hayatta kalma oranını da arttırdı.

SİGARAYI BIRAKMAK AKCİĞER KANSERİ TEDAVİ SÜRECİNİN BİR PARÇASI OLMALI!

Kanser tanısı konduğunda, bazı hastalar kendini kaderci hissedebilir ve sigarayı bırakmanın bir anlamı olmadığını düşünebilir. Ancak araştırma, sigarayı bırakmanın her zaman ve her dönemde çok faydalı olduğunu ve kanser teşhisi konulsa bile sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç olmadığını açıkça göstermiştir.

Sigaranın akciğer kanseri üzerine etkisi yaygın olarak bilinirken artık tedavi ve sağ kalım üzerine etkisini de net olarak bilebiliyoruz. Bunun yanı sıra artık sigarayı bırakmak veya bırakılmasını sağlamak akciğer kanseri tedavisinin ayrılmaz bir parçası olmalı. Nasıl ki erken evre akciğer kanserinde sürecimiz ilk olarak ameliyat ardından gerekiyorsa kemoterapi ve\veya radyoterapi ise sigarayı bırakmak da bu sürecin bir adımı olmalı.

 

Merak edenler için makalenin orijinal linkini bırakıyorum.

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M21-0252

https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2021/lung-cancer-quitting-smoking-improves-survival

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Bildir
guest
0 Soru
Inline Feedbacks
View all comments
Sohbete Başla
1
Scan the code
Randevu işlemlerinizi Whatsapp üzerinden bildirebilirsiniz.