Selahattin Tustaş 27 yıl kesintisiz günde 2 paket sigara içti. Babası da akciğer kanserinden vefat eden Tustaş, ailesinin hatta babasının uyarılarına da aldırış etmedi. Sonunda o da akciğer kanserine yakalandı.
Geçmeyen öksürük ve soğuk algınlığı şikayetiyle doktora başvuran Selahattin Tustaş’a ek tetkikler yapıldığında kanser fark edildi. Tustaş, “Böyle bir sonuç çıkacağını az çok tahmin ediyordum. Babamda da aynı süreci yaşamıştım. Ama yine de konduramıyorsunuz kendinize. İlk önce çocuklarım aklıma geldi. Onlar o dönem çok küçüktü. Erdal Hocamın önerisiyle ameliyattan başka şansım da yoktu” dedi.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Okur, “Selahattin Bey’e yaptığımız tetkiklerde sağ akciğerin tamamını almak zorunda olduğumuzu biliyorduk. Lenf bezlerinde de yayılmalar vardı. Ameliyatla hepsini temizlemezsek kanserin metastazı kaçınılmazdı. Ancak akciğerin birinin tamamının alınması riskli ve zorlayıcı operasyondu” dedi.
ÖNCE SOLUNUM TESTİ YAPILDI.
Prof. Okur, “Ameliyattan önce Selahattin Bey’e birtakım testler yaptık. Bu testler ile ameliyat sonrası tek akciğerle yaşamını sürdürebileceğinden emin olduk. Sonra da ameliyatını gerçekleştirdik. Ameliyatla sağ akciğerin tamamını ve lenf bezlerini temizledik. Hastamızın ameliyatının üzerinden 14 yıl geçti. Halen düzenli kontrollerine gelir, filmlerini çektirir. 14 yıldır sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebiliyor” diye konuştu.
TUSTAŞ: “SİGARAYI BIRAKIN”
Tustaş ise “Ben hiçbir zaman kendime kansermişim gibi davranmadım. Ameliyat öncesi çok iyiydim ama ameliyattan sonra biraz ruhsal olarak toparlamakta zorlandım. Kısa bir süre psikolog desteği aldım. 14 yıldır Allah’a şükür en ufak bir sağlık sorunum olmadı. Tek akciğerle yaşamak eski hayatımdan farklı değil. Sadece daha çabuk yoruluyorum ve yokuş çıkarken nefes sıkıntısı yaşayabiliyorum. Tüm bunları sigara yüzünden yaşadım. Herkese sesleniyorum. Sigarayı bırakın. Bu alışkanlık sizin hayatını mahvetmekten başka bir işe yaramaz” uyarısında bulundu.