Göğüs tüpü nedir?
Göğüs tüpü, genellikle göğüs cerrahisi veya akciğer cerrahisi işlemleri sonrasında göğüste biriken sıvıyı veya havayı boşaltmak için kullanılır.
Akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki boşlukta (plevral boşluk) biriken hava veya sıvı (örneğin kan veya iltihaplı sıvı) akciğerin büzülmesine neden olabilir.
Göğüs tüpleri, cerrahi bir işlemin sonunda, hasta anesteziden dolayı hâlâ uykudayken veya yatak başında lokal bir ağrı kesici ve bir miktar sedasyon kullanılarak yerleştirilebilir. Göğüs tüpleri çeşitli şekil ve boyutlarda olabilir. Ne için ihtiyaç duyulduğuna bağlı olarak çapları 1-2 milimetreden genişliğinden 1-2 cm genişliğe kadar çıkabilmektedir.
Göğüs tüpleri genellikle sıvıyı toplayan ve havanın göğüsten kaçmasına izin veren kapalı drenaj sistemlerine bağlanır. Bu sistemler tek tarafli bir valf gibi çalışır yani hastanın göğüs boşluğundan sıvı ve havanın çıkmasına izin verirken bu sıvı veya havanın içeri kaçmasına engel olur.
Göğüs tüpü hangi durumlarda kullanılır?
Plevral Efüzyon: Göğüs boşluğunda (plevra adı verilen zarın arasında) biriken fazla sıvıyı drenaj etmek için kullanılır. Bu sıvı bir enfeksiyon, travma, kanser veya diğer nedenlerle birikmiş olabilir.
Pnömotoraks: Akciğerin dışındaki hava göğüs boşluğuna sızarsa ve akciğerlerin genişlemesini engellerse, bu durum pnömotoraks olarak adlandırılır. Göğüs tüpü, bu fazla hava ve basıncı dışarıya çıkarmak için kullanılır.
Ampiyem: Akciğer veya plevral boşlukta iltihap veya irin birikimi durumunda göğüs tüpü, bu irini boşaltmak ve enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılır.
Hemotoraks: Göğüs travmaları ve bazen diğer nedenlere bağlı göğüs içinde kan toplanabilir. Göğüs tüpü yerleştirilerek bu kanın vücuttan çıkarılması gereklidir.
Ameliyat Sonrası Drenaj: Göğüs cerrahisi veya akciğer cerrahisi sonrasında, ameliyat bölgesinde birikmiş sıvı veya hava olasılığına karşı tedbir olarak göğüs tüpü takılabilir. Bu, ameliyat sonrası komplikasyonları önlemek veya tedavi etmek için yapılır.
Göğüs tüpü nasıl yerleştirilir?
Göğüs tüpü, uygulanan ameliyat tercihine göre kapalı veya açık ameliyatın sonrasında yerleştirilebileceği gibi ameliyat olmaksızın yalnızca tedavi amacıyla yapılan uygulamalarda cilt üzerindeki küçük bir kesiden yerleştirilir.
Tüp, göğüs boşluğundaki sıvıyı veya hava birikimini bir drenaj torbasına boşaltmak için kullanılır. Göğüs tüpü, bu tür ciddi sağlık sorunlarını tedavi etmek veya iyileşmeyi kolaylaştırmak için hayati bir rol oynar ve hastanın durumuna bağlı olarak birkaç gün nadiren birkaç hafta boyunca takılı kalabilir. Göğüs tüpünün çıkarılması, hastanın durumunun düzelmesine bağlı olarak gerçekleştirilir.