Sternotomi açık kalp ve açık akciğer ameliyatları öncesinde göğüs kafesinin önden, iman kemiği de denilen sternum kemiğinin kesilerek açıldığı ameliyat yaklaşımına verilen addır.
Kalp ameliyatlarının hemen hepsi bu yol ile yapılırken göğüs cerrahisi\ akciğer cerrahisi ameliyatlarında eskiye oranla günümüzde nadiren kullanılır.
Sternotomi kapsamında genel anestezi ile hasta uyutulur. Göğüs kafesinde 20-25 santimlik bir kesi açılması prensibine dayanan sternotomi sonrasında 1 veya 2 adet göğüs tüpü yerleştirilir. Bu tüp ya da tüpler birkaç gün göğüs içinde bırakılır.
Sternotomi ile yapılan akciğer ameliyatları sonrasında hastalar birkaç gün yoğun bakımda takip edilir. Ameliyat alanının büyük olması dolayısıyla hastalar ameliyat sonrası ciddi ağrı yaşayabilir. Bu ağrı ilaçlar ile kontrol altında tutulur. Ameliyat sonrası hastaların yürümeye çalışması, nefes egzersizleri yapması toparlanmasını kolaylaştıracaktır.
Günümüzde akciğer ve göğüs cerrahisi ameliyatlarında sternotomi kesileriyle yapılan açık akciğer ameliyatları yerine Tek Port VATS yani Kapalı Akciğer Ameliyatları tercih edilmektedir. Açık akciğer ameliyatları ise yalnızca gereken vakalarda ve nadiren yapılmaktadır.