Mediastinoskopi ve Mediastinotomi nedir?
Mediasten iki akciğerimizin ortasında nefes borusunun her iki yan ön ve arkasında kalan bölümdür. Bazı hastalıklar neticesinde tanı koymak amaçlı bölgeyi incelemek gerekebilir. Bu incelemeyi yapabilmek için Mediastinoskopi ve Mediastinotomi kullanılır.
Mediastinoskopi mediasten bölgesinin endoskopik olarak incelenmesidir. Mediastinoskop, boyun tabanında göğüs kemiğinin hemen üzerinde yapılan küçük bir kesiden göğüs içine yerleştirilir, mediasten bölgesine ilerlenir, inceleme yapılır ve biyopsi için parça alınır.
Mediastinoskopi akciğer kanseri ameliyatlarından önce tümörün hangi evrede olduğunu ayırt etmek için çok sık kullanılan bir yöntemdir. Ağrısız bir ameliyattır ve hastanın sadece 1 gün hastanede kalması yeterlidir.
Eğer boyun tabanındaki kesiden bakılması gereken bölgeye ulaşılamıyorsa Mediastinotomi yapılabilir. Vücudun sol tarafındaki üst kaburgaların arasından küçük bir kesi ile yapılır. Tıpkı mediastinoskopide olduğu gibi amaç bölgeyi incelemek ve biyopsi için parça almaktır.
Hangi prosedürün uygulanacağı, hastadaki patolojik kitle veya lenf nodlarının bulunduğu bölgeye göre cerrah tarafından karar verilir.
Mediastinoskopi veya mediastinotomi şu amaçlarla yapılır:
- Bazı akciğer hastalıklarını veya tümörlerini tanı koymak için biyopsi almak,
- Akciğer kanserinin mediastendeki lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını görmek (evreleme)
- Bazı durumlarda akciğer kanserinin etraftaki dokulara ne kadar girdiğini (invazyon) tespit etmek