İletişim

Bronkoskopi nedir?Bronkoskopi nedir?

Bronkoskopi, bronş adı verilen hava yollarını ve akciğerlerin içini incelemek için kullanılan bir tıbbi prosedürdür. Bu prosedür, bronşların içini görmek, biyopsi yapmak, enfeksiyonları değerlendirmek, yabancı cisimleri çıkarmak ve bazı tedavi işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır.

Bronkoskop adı verilen metal bir tüp (rijit bronkoskopi)  veya  esnek daha ince (fiberoptik bronkoskopi)  bir cihaz kullanılarak yapılır.  Bu cihaz  burundan veya ağzınızdan,  nefes brusundan bronşlara ve bronş dallarına iletilir.

 

 

Bronkoskopi hangi durumlarda kullanılır?

Bronkoskopi  tanı veya tedavi amaçlı olarak kullanılabilir.

Tanı Amaçlı Bronkoskopi: Bir hastanın akciğerlerindeki problemleri teşhis etmek veya değerlendirmek için kullanılır. Örneğin, akciğer kanseri veya havayolundaki diğer tümörleri görmek ve biyopsi yapmak,  sarkoidoz,  tüberküloz ve diğer bazı enfeksiyonlarda bronş sıvısı örneği almak, akciğerlerden olan kanamalarda kanamanın nereden geldiğini bulmak gibi teşhis  amaçlı kullanılabilir.

Biyopsi: Bronkoskopi sırasında bronşların içinden küçük doku örnekleri alınabilir. Bu örnekler laboratuvar incelemesi için gönderilir ve kanser, enfeksiyon veya diğer patolojik durumların varlığını veya türünü belirlemeye yardımcı olabilir.

Tedavi Amaçlı Bronkoskopi: Bazı tıbbi durumları tedavi etmek için bronkoskopi kullanılır. Örneğin, akciğer tümörlerinin içinde büyüdüğü bronşları açmak veya tıkayıcı bir yabancı cismin çıkarılması için bronkoskopik girişimler yapılabilir.

Enfeksiyon Değerlendirmesi: İleri enfeksiyonların (örneğin, pnömoni) neden olan mikroorganizmayı  belirlemek ve  sonrasında doğru antibiyotik tedavisi için bronkoskopi yapılabilir.

Mukus Temizleme: Bronkoskopi, bronşları temizlemek ve mukus birikimini azaltmak için kullanılabilir. Özellikle akciğer ameliyatlarından sonra gelişen mukus birikimlerini hasta iyi öksürüp atamadığı için bronkoskopi ile temizleme gerekli olabilir.

Bronkoskopi, bir uzman tarafından gerçekleştirilen bir işlem olup genellikle lokal anestezi veya sedasyon (hafif uyku hali) altında yapılır. Hastanın solunum fonksiyonlarının yakından izlenmesi önemlidir.

Endobronşiyal ultrason EBUS nedir?

Akciğer kanseri ve diğer bazı hastalıklarda, göğüsteki lenf düğümlerini kontrol etmek için yerleşik ultrason probuna sahip bir bronkoskop kullanılabilir. Buna endobronşiyal ultrason (EBUS) denir. Ultrason görüntüsü yardımı ile nefes borusu ve ana bronşların yanındaki lenf bezlerinden veya kitlelerden biyopsiler yapılabilir.

Sohbete Başla
1
Scan the code
Randevu işlemlerinizi Whatsapp üzerinden bildirebilirsiniz.